Általam használt lisztek

Élet a fehérliszten túl – Avagy az általam használt lisztek

Ebben a bejegyzésben összeszedem neked az általam használt liszteket és bemutatom röviden őket. Amikor az ember gluténmentesen kezd el étkezni, akkor bizony rákényszerül, hogy felfedezze a búzaliszten kívüli alapanyagokat. Elsőre ez igazán rémisztő, hiszen nem is ismerünk mást, csak azt, amit már a nagymamánk is használt. Azonban ma már rengeteg más opció létezik, nézzük akkor ezeket:

Lisztkeverékek
Röviden megemlítem ezeket is, bár a receptjeimben én nem használom őket. Manapság már sokféle előre elkészített lisztkeverék létezik, ami megkönnyíti a sütést-főzést. Általában mindegyiken van egy recept, amely alapján elkészíthető belőlük valamilyen kenyér/sütemény. Az ízük elég széles skálán mozog, és nem mindenkinek ízlenek egyformán.
Előnyük: gyorsabb velük a sütés, hiszen nem nekünk kell összeöntögetni és méregetni
Hátrányuk: általában az áruk és jelentős részük kukoricaliszt alapú (amit szintén nem mindenki fogyaszthat)

Rizsliszt
Talán a legnagyobb mumus a lisztek között. Legalábbis nekem mindenképpen, mert még sosem sikerült belőle használható süteményt készítenem. De nem adom fel!
Ez egy finomra őrölt liszt, ami kiválóan használható sűrítésre. Amikor „rántást” kell készítenem, akkor általában ezt használom. Két fajtája a fehér és a barna, attól függően milyen rizsből készül.
Előnye: olcsó, sűrítésre kiváló
Hátránya: nehezen kezelhető

Kölesliszt
Ez egy egyik kedvenc és leggyakrabban használt lisztem. Önmagában is lehet vele dolgozni, de hajdinaliszttel keverve még könnyebben használható. Sós és édes ételekhez egyaránt megfelelő, az íze semlegesebb, mint a hajdináé.
A köles jótékony hatásairól számtalan helyen olvashatsz, ezért ezt most nem részletezem itt.
Előnye: olcsóbb, mint a lisztkeverékek általában

Hajdinaliszt
A hajdinaliszt a másik kedvencem, élelmi rostban gazdag akárcsak a kölesliszt. Jellegzetes íze miatt mindenképpen keverni kell egy másik liszttel, ezért szoktam általában 34-66%-ban keverni.
Előnye: könnyű vele dolgozni
Hátránya: jellegzetes íze

Gluténmentes zabpehelyliszt
Számomra a belőle készült édes sütemények íze leginkább a háztartási kekszre/ édes kekszre emlékeztet. Ezért is kiváló alapja a kókuszgolyónak vagy bármilyen olyan receptnek, ahol darált keksszel kell dolgozni. Gluténmentes zabpehellyel keverve isteni zabsüti süthető belőle.
Előnye: szerintem kevésbé mentes ízű, mint mondjuk a hajdinaliszt
Hátránya: drágább, mint a hajdina vagy kölesliszt

Kókuszliszt
Jóval több folyadékot szív magába, mint az átlagos búzaliszt (érdemes erre odafigyelni kísérletezéskor). Íze miatt inkább édes süteményekhez használom.
Előnye: rostban és fehérjében gazdag, alacsony a szénhidráttartalma
Hátránya: árban magasan veri még a gluténmentes zabpehelylisztet is

Bambuszrostliszt
A legkevésbé ismert alapanyag az eddigi listában. Leginkább állagjavításhoz használható. Hús sütés esetén lehetővé teszi, hogy az kevesebb zsírt szívjon magába, ezért panírba és fasírtba is szoktam használni.
Előnye: az ételek eltarthatósági ideje növelhető vele
Hátránya: nem tapasztaltam, mert bár nem olcsó, sokáig elég, mivel nem kell sok belőle

Scroll to Top